Кардиолози од  ЈЗУ Завод за Кардиоваскуларни заболувања - Охрид и универзитетеската Клиника за кардиологија од Скопје престојуваат на најголемиот конгрес од областа на интервентната кардиологија TCT 2018 кој секоја година се одржува во САД , а оваа година домаќин на настанот е градот Сан Диего во Калифорнија.На овој годишен собир Кардиолошкиот Завод од Охрид го претставуваа Д-р Никола Бакрачески, Д-р Дејан Манчески и Д-р Благоја Стефаноски од Охрид, а Д-р Оливер Бушлетиќ ја претставуваше Клиниката за Кардиологија од Скопје. Нивното учество на конгресот беше заокружено со успешна презентација на интересни клинички случаи и техники на работа кои се применуваат во Охрид.  

На ТСТ 2018 се презентираа најновите научни и технолошки достигнувања, како и техники на работа во областа на Интервентната кардиологија, на софистициран начин преку пренос во живо од различни операциони сали од повеќе реномирани центри во светот, но и преку дидактички лекции и интерактивни тренинзи, за кои државното здравство во Македонија се обидува да следи чекор и да ги применува.


Раководителот на интервентната кардиологија во Охрид, д-р Никола Бакрачески, одржа презентација на случаи на тема „ Како не треба да се пристапува на коронарна бифуркација“  а Др Дејан Манчески презентација на тема “ Три годишно следење на пациент со руптурирана  коронарна артерија стентирана со графтстент”.

Младите доктори од охридскиот кардиолошки завод како Др Благоја Стефаноски и Др Дени Размоски даваат значаен придонес како коавтори на вакви научни трудови кои се објавуваат на голем број научни собири светот.